13 avgust, 2007

Strastni verniki in grozni vodovodarji


Zivjo!

Kot bi trenil se je iztekel en mesec in danes ponoci Irena ze leti domov. Jaz ostajam sama in jutri letim na jug v Bangalore. Malo me zvija po crevesju, saj se nikoli nisem sama potovala. No pa tud indijska hrana si lahko jemlje velik del zaslug za moje prebavne motnje, ki mi ze cel teden krajsajo noci zaradi obska WC-ja. Ampak clovek se vsega navadi in tko tud jaz ze kar ignoriram vse skupi.

Zadnja skupna postojanka za naju z Ireno je bilo mesto Jaipur, ki ga imenujejo tudi Pink City. Meni osebno se zdi, da bi se mu moralo reci oranzno mesto in ne roza (pac se smatram za kvalificirano poznavalko osnovnih barv), vendar pa priznam, da mesto res zari od prepleskanih stavb in obzidij. Skoda le, da je vse skupaj zasenceno s tipicno indijsko svinjarijo, ki lezi povsod naokoli in prahom, ki se mesa s soparnim zrakom. Okoli mesta se po gricih raztezajo prav tako roza (beri oranzna) obzijdja, mesto pa slovi tudi po mogocnih palacah, v katerih so v preteklosti tu prebivali in vladali maharadzi.

Iskreno povedano pa vse te stavbe ravno niso glavni vir mojega zanimanja, saj povsod bolj glavo stegujem za zanimivimi obrazi, navadami in zgodbami. Ja teli Indijci, ki jih je mimogrede kar setina sveta (se pravi vec od miljarde, pa se vedno se mnozijo!), so v prvi vrsti res verni. Od tega je vecina hindujcev, kar 82%.

Hiduizem je ena najstarejsih religij, ze nekje od 1000 let pred Kristusom, vendar nima znanega ustanovitelja ali posebne centralne avtoritete. Glavno hindujsko bozanstvno je Brahman, ki nima oblike, se pa maniifestira v mnoge druge bogove in boginje, med katerimi je so najbolj pomembni Brahma (ima stiri glave), Vishna (ima stiri roke in se je vsaj 22 reinkarniral, med drugim tudi v Ramo, Krisno in Budo) ter Shiva(ta pa je unicevalec, vendar brez njega ne gre :). Zanimivo imajo vsi trije mosko podobo, popularen pa je tudi Shivin sin Gangesh, ki ima slonjo glavo.Njihov sveti tekst so vede, stare ze 3000 let. Vecina domov, trgovin (pa tudi avtov, tovornjakov, skratka vsega) ima majhen molilni koticek. Zelo pogosto vidis Indijce moliti pred voznjo, ko kaj kupijo, ko se peljejo mimo kaksnega templja. Verjamejo v reinkarnacijo, ki je odvisna od karme, poleg tega so razdeljeni v kaste (4 glavne in tisoce podkast) in so vegetetarjanci. Krava in kobra sta sveti zivali, ki sta simbol plodnosti. Krave so tu zelo spostovane in se kot znano mirno sprehajajo prav povsod naokoli in prezvekujejo ponujeno hrano.

Skratka, ce si Idijec si veren. Ce nisi hindujec, si musliman, kristjan, busist, sikh, jamanist... Ne samo da so verni Indijci, po vero, upanje in razsvetljenje sem pride iskat tudi marskiateri tujec. Poglabljanje v duhovnost je se bolj intenzivno na jugu Indije, kjer mrgoli duhovnih sredisc - asramov. No o tem pa drugic, ko bom kaj vec vedela ze morda iz prve roke...

Ceprav je tole ze precej dolga objava, si ne morem kaj, da vam ne bi napisala se o spretnosti, ki jo obvladajo precej slabse od moljenja. So namrec grozni vodovodarji (grem stavit, da moj dragi ocka, do konca zivljenja ne bi pozabil tukaj videnih instalacij). Torej ze same kopalnice so malo drugacne kot pri nas in nimajo kadi pod tusem, temvec se vsa voda steka v en kopalnicni kot. Vsa dobesedno, tudi tista iz umivalnika ima do tal le gumjasto cev, potem pa voda pot nadaljuje cez celo kopalnico do odtoka. Vendar glavna atrakcija so pipe in ventili, ki jih tudi v najprejprostejsi luknji kakih sest prevec, njihov glavni problem pa je, da se ne razumejo med sabo kot smo vajeni tega drugje po svetu. Tako odprtje enega ventila povzroci izliv iz drugih odljenih in nelogicno povezanih pip, tako da rabis nastudirat algoritem kombinacij zaprtja in odprtja razlicnih ventilov, da si lalhko umijes zobe. Visek presenecenja, mi je ponudil danes ponoci nas tus, ki se je sredi noci sprozil, kjub popolnoma vsem zaprtim pipam. Predvidevam, da je temu cudezu botroval kaksen sosed z uporabo svoje kopalnice. Si pa raje nisem prevec belila glave, saj je tu dostikrat lazje, ce dolocenih stvari sploh ne poskusas razumeti.

Soparne pozdravke iz umazanega Delhija vam zelim, kjer je iskreno povedano tako neznosno, da grem v sobo brat knjigo ali gledat tv :)

1 komentar:

Unknown pravi ...

ČAO,
NO, SVA SE NA HITRO USPELI POMENIT NA CHATU, TKO DA TI POŠILJAM SAMO LEP POZDRAVČEK

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails