15 oktober, 2007

Ekofrikarjenje

Kar lep čas me že srbijo prsti o temle postu, pa sem si mislila »Ne bom težila.«. Pa je prišel Ninin rojstni dan in v rahli opitosti sem spoznala, da ne morem več molčati. Prišla je tudi nova cimra in me nedolžno spraševala kaj kam in takrat sem se zavedla, da je res skrajni čas, da spregovorim.

O ločevanju odpadkov seveda! Seveda vsi vemo, da nekateri odpadki, ki sicer bremenijo naše okolje, lahko na nek način postanejo spet uporabni, vendar le če jih recikliramo. Tisti, ki tega še ne počnete, se radi izgovarjate…

Izgovor številka 1: »Ne da se mi.«

Fer povedano, spoštujem iskrenost, vendar… Ločevanje odpadkov, vzame samo malo več energije na začetku, da pripraviš različne kante za smeti. Pri samem metanju potem v koš, si upam trdit, da se človek nič bolj ne utrudi, če malo zarotira ročico levo ali desno. Odnos zahteva podobne napore kot pri odnašanju le enih smeti, saj je potrebno enako količino odnesti iz stanovanja. Odlaganje v pravilne zabojnike pa resnično zavleče zadevo za kakšno minuto dlje, vendar nam nekaj minut na teden zavoljo naše mamice narave, ki je do nas tako darežljiva, ne bi smelo vzeti motivacije.

Izgovor šteilka 2: »Sploh pa kaj lahko jaz kot en sam posameznik naredim za to.«

Oh, moj najljubši! Iz zelo verodostojnih virov (beri lastnih izkušenj) vam lahko povem, da se količina navadnih smeti zreducira za 70-80% če recikliramo. Meni se zdi to velik premik, pa četudi to naredim samo jaz in še meni nekaj podobnih ekofrikov.

Izgovor številka 3. »Ne vem točno kaj, gre v kateri zabojnik.«

Nič več! Tule je kratek povzetek KAJ KAM:

Embalaža: plastenke pijač in živil, plastenke pijač in živil, plastični kozarci in lončki, plastične vrečke in folije, embalaža za tekoča živila (npr. mleko, smetana, sokov, mehčalec za perilo ipd.), pločevinke živil in pijač;

Žal pa ne tudi: plastična embalaža nevarnih snovi ali njihovi ostanki (motorna in druge vrste mineralnih olj, sredstva za zaščito rastlin - pesticidi, barve laki, redčila ipd.), kosovni plastični predmeti (otroške igrače, polomljeni plastični stoli ipd.)

Papir: kartonska embalaža in lepenka, ovojni papir in papirnate nakupovalne vrečke, časopisi, revije, zvezki, knjige, prospekti, katalogi, pisemske ovojnice, pisarniški papir

Žal pa ne tudi: embalaža za tekoča živila, z živili pomazana ali prepojena papirnata in kartonska embalaža, ovitek od čokolade, samokopirni, povoščeni in plastificiran papir, celofan, natron vreče lepil, cementa, apna, krmil ipd. sipkih izdelkov, tapete, higienski papir (

Steklo: steklenice in stekleničke živil, pijač, kozmetike in zdravil, kozarci vloženih živil, druga steklena embalaža.

Žal pa ne tudi: okensko, avtomobilsko in drugo ravno steklo, ogledala, kristalno in ekransko steklo, steklo svetil (žarnice), pleksi steklo, karbonsko steklo in druge vrste stekla iz umetnih mas, laboratorijsko in drugo ognjevarno steklo, keramika, kamenje ipd.

In če vas teli moji home-made argumenti niso prepričali, prosim preberite še tole, kjer postrežejo še z nekaterimi čisto resnimi številkami, ki nam zaprejo usta.

7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Kako lepo tale tvoj post sovpada s svetovnim blogerskim dnevom na temo ekologije:) Bravo za hudo intuicijo!
Pa še link, da ne bo kdo mislil, da sem si vse skup zmislila:

http://blogactionday.org/

Aja, pa v Luxu res drugače ločujejo kot pri nas. Poglej na Lilijinem blogu.

Simona pravi ...

Joj, ne morem verjet! Sem hotla že ver objavit pa sem bila preveč zmatrana. Še jz sem ponosna na svojo intuicijo.
A bom lahko kmalu ponosna tud na vas?

lili pravi ...

ti pa maš timing!
sem vesela, da sva spodbudili tudi sašo k recikliranju.

Anonimni pravi ...

Ja, ja, kr naj se vama fajn zdi, dragi moji. Res sta "krivi" za moje ideje o recikliranju. No, pa se še tuki vidi, kar mikrobiolog sem.. Ajej.
Kaj slišim to neki o eni kanti govorit Simona? ;)

Sofija pravi ...

Več kot nas bo- bol bo veselo.
Al je bilo luštno po žuru, ko sem z mačkom brodila po smeteh in jih razvrščala.
Je pa čisto tvoja zasluga, da po novem ločujem tudi plastiko, ne samo steklo in papir.

Lupčka

Marko pravi ...

Bravo, Simona! :) Mi smo pridni pa to delamo, na Švedskem so me pa sploh še dodatno strenirali ;) Fino fajn.

Sofija pravi ...

Pa še to!
Ha, svetovni dan ekologije. Jaz imam danes malce drugačno recikliranje;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails