17 november, 2007

Hudičev žur

Po enem mesecu me je včeraj spet premamilo nočno življenje. Tokrat je dogajalo v Tobačni, kjer je Urbano pleme predstavljajo svoj Absithe Supreme. Hit večera so bili res dobri koktejli, ki so nam vsem po malem zmešali glavo. Dobra muzka in super folk, zame čisto dovolj, da je bila ura kar naenkrat 4 zjutraj. Takrat mi je kar naenktat poslalo slabo in nadaljna procedura je bila jasna - še WC in domov spat. Zjutraj spet rahla slabost s spomini na večerne plesne podvige (če še ne veste ob tako poznih urah naravnost obvladam stilsko zelo zahtevne plesne elemente), dolge objeme zelo dobrih prjatlov (beri naključnih znancev) in polilingvistične debate (spet sem kar naenkrat obvladala ruščino in španščino). Mrzel sobotni dan je bil kot nalašč za regeneracijo izmučenega teleščka, proti večeru se mi je že začel do te mere bistriti um, da sem se začela spominjati radoživega obnašanja včerajšnjih sotrpinov in prišla do sklepa, da tako razposajenega žura že dolgo ne pomnim.
Je res nekaj posebnega na absintu? Spomnim se še sredješolskih časov, ko sem prebirala dolge biografije francoskih (post)impresionistov, kako so bili vsi malo preč, baje da ravno zaradi absinta. No če se svoji stroki bolj primerno izrazim absint naj bi povzročal psihotične simptome, zato je bil prepovedan. Odkar pa nas krije mama Evropa pa ga lahko tudi pri nas proizvajomo in prodajamo. Na Wikipediji pravjo, da gre za močno in aromatično žgano pijačo z visoko vsebnostjo alkohola (okoli 68%) iz preko desetih zelišč, najbolj pa ga zaznamujeta okusa trpkega pelina in sladkega janeža. Znan je popo svojih »posebnih učinkih«, in sicer poleg razvedritve in dobre volje povzroči lažjo obliko vzhičenosti oz. evforije. Le-ta ni le posledica alkohola, temveč tudi številnih psihoaktivnih snovi iz zelišč (predvsem gre za delovanje grenke učinkovine pelina - tunjona). Tudi zato velja absint še danes za pijačo boemov, umetnikov in intelektualcev, najbolj in pa je bil v začetku 20. stoletja na tako imenovanih zelenih uricah.
Res škoda, da se kljub včerajšnji evforiji, danes ne počutim nič bolj kreativno in pametno, čeprav bi mi to trenutno zelo prišlo prav, ker me čaka delovna noč. Za v naprej pa opozorilo pri zmernem uživanju te kar posrečene pijačke (kot da je že kdaj zaleglo :), da ne bo moralni maček večji od običajnega.

11 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Temule absintu se tut js vedno bolj čudim.
Škoda da nisi povedala, da greš na ta žur. Če bi vedla da si ti tam, bi se bolj potrudla zgužvat noter.
Glede moralnega mačka po zeleni noči pa.. a mogoče česa ne vemo? se je kaj moralno spornega zgodilo? ;))

Sofija pravi ...

Dekle jaz te popolnoma razumem! Absint se je zavihtel na prvo mesto mojih omiljenih pijač:-)
Par ur nazaj sem s prididom iztočila še zadnje vzdihljaje omamne pijače... Bo treba novo nabavit;-)
Posledice pa so... radožive:-)kot vedno:-)

Tanja pravi ...

Dečve, mal ste mi lušte naredile. Ampak res čist mal. Ko bo konec te moje askeze, bom pa tud jaz plesala z zelenimi vilami :)
Z vašo pomočjo, seveda.

Simona pravi ...

Ne ne, nč ni za skrbet glede mojega moralnega vedenja. Ostajam pridna punčka, kot se za gospo moje starosti spodobi :) Me pa zanima, kakšne so ninine radožive posledice :)

Unknown pravi ...

Ojla,
Sej veš,da se tko redko spravim za računalnik, pa če se že, pol ponavadi v petih minutah prebrskam svoj mail in te zelo redko berem. Pa sem se nekako le spravila pogledat, kaj za vraga imaš tok za napisat :) in se spet spomnila, da je kjub temu, da se itak slišima dnevno in mi vse poveš, res super brat tvoj blog in da se lahko tudi fajn nasmejem.
Od zdaj naprej bom šla na tvoj blog bolj pogosto pogledala kaj lepegasi napisala in kakšne slikce si objavila, glede na to, da sem na nekaterih tud jaz gor (da ne bom na kakšni blazno čudna :))
lp Petra

Simona pravi ...

No me veseli Petrca, da si prišla med moje bralce! Dobrodošla v svetu moje zabave in samoironije!

Marko pravi ...

Eeeee, fajn si tole napisala spet :) Absint ja.. to smo lani na Češkem pili, sem izkusil prvič. Sam nisem pretiraval, tako da še zelenih vilic ni bilo, kaj šele vil.

Bojan pravi ...

Se spomneš k nama je un tastar u Valkaneli razlagu o absintu, k sva šla k njem, k si neki zbolela? Pred koliko leti že?

Simona pravi ...

Joj, a veš da se ne spomnem, niti starija niti absinda. Škoda. Spomnem pa se, da sem imela ultra vnet uho, pa da sem brala knjigo od Lautreca, kako se je napijal z absindom (ali je bla tisto leto Van Goghova ?)

Bojan pravi ...

Budimirović

Maki pravi ...

pri meni doma je še cela flaša točno tega absinta, ki ga omenjaš, zato si zelo lepo povabljena, da prideš in ga tudi družno ponovno preizkusiva. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails