22 februar, 2008

Luna Lunasta


Včerajšnja noč je bila polna premetavanja. Nekateri so za razliko od mene nespečnost uporabili za nore posnetke luninega mrka. In bil je hecen dan. Zvečer se je luna pokazala na vzhodu v žareče rdeči preobleki, kot bi hotela konkurirati soncu in nam, naključnim opazovalcem, jemala dih. Na aerobiki smo prekinili uro, da smo skupaj razčistili, katera je leva in katera desna stran. Ob desetih zvečer sem se raje s knjigo zaprla v sobo, saj je pretilo, da koga resno naderem ali pa da se spravim na kakšno še sicer ne izsledeno čokolado.

Polna luna, lunin mrk, hormonski naval ali čisto naključje?

Nimam pojma. Ampak če premakne morje, ni čudno, da vpliva tud na moje tri četrtine iz vode in morda še na kaj drugega. No da vidimo, kaj pravijo strokovnjaki. Tisto, nekaj drugega naj bi bil melatonin (hormon), ki pri ženskah vpliva na mestrualni cikel, pri ptičih pa praktično zgine iz telesa v času polne lune. Ugotovitve, da je na polno luno veliko več zločinov, prometnih nesreč in samomorov že leta poznamo, dokazali pa so tudi vpliv luninih ciklov na povišano incidenco notranjih krvavitev, pojavom kardiovaskularnih in akutnih koronarnih dogodkov, drisko in zadrževanjem urina. Ko so opazovali grivaste volkove, so ugotovili, da se v času polne lune pomembno manj intenzivneje plenili kot sicer. Tudi pri drugih živalih so opazili hormonalne spremembe, vpliv na reprodukcijski cikel pri ribah in filogenezo pri žuželkah.


Vse kaže, da ima lunin cikel res vpliv na češariko (možgansko žlezo, ki izloča melatonin in je odgovorna za uravnavanje biološke ure) in na endogene steroide, elektromagnetična radiacija in gravitacijska moč lune pa naj bi sprožila pospešeno izločanje omenjenih nevrohormonov. Ha! Sem vedla, da se lahko izgovarjam na luno :)

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Sicer ne bo priznal, ampak moj najljubši je na polno luno BLAZNO občutljiv. Ne da včasih ni smotan tudi, ko ni polna luna, ampak ko je, pa zelo redko ni. Smotan namreč :). Name pa (resno) vpliva vsakič drugič... ali tako nekako. Ko vpliva, je hudo. Se pa pozna: vsak, ki dela z (veliko) ljudmi, ve, kako zelo se pozna polna luna.

Bojan pravi ...

tale je bla pa res huda; vsaj zame ... to noč sem prebral kakšnih 40 strani knjige, likal, se sprehajal ob štirih ponoči po ulici ...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails