20 marec, 2009

Strah

Obstaja okoli 350 znanih specifičnih fobij. No, poleg agorafobije in socialne fobije, ki sta tako pogosti, da si zaslužita posebno mesto. Jaz sem se včasih res bala višine in sem komaj zlezla na stolp na ljubljanskem gradu. Potem je prišel Eiffel pa Sagrada Familia pa Triglav in vsakič je bilo lažje. Bala sem se tudi babičine mačke, podstrehe, teme, kač, velikih nožev, velikih psov in hecno celo boga. Danes se bojim vedeževalcev, horoskopa in resnih zvez. Kot v učbeniku. Izogibanje krepi strah, izpostavljanje pa ga zmanjšuje.

Tudi ostale kognitivno vedenjske tehnike očitno zelo delujejo, odkar jih pridno študiram in jih tudi od včeraj tudi pridno uporabljam in nisem niti malo živčna zaradi jutrišnjega izpita. Uspešno namreč blokiram negativne avtomatske misli, da je snovi preveč, da imam čisto preveč stvari, da bom pregorela... Edino motnjo, ki jo zaznavam je čedalje večja odkrenjivost (zato pa pišem blog) in zmanjšana sposobnost koncentracije (ddd, če je pa petek zvečer!). Odločno bom še malo vztrajala za knjigami (ja ja samokontrola) močno upala, da se mi bo ta vztrajnost kdaj poplačala, ko bom mastno računala bogatim poslovnežem, ki jih bo strah letal, pajkov in žene.

6 komentarjev:

tjasa pravi ...

Deli še kaj konkretnejšega, jaz imam tudi na odmet avtomatsko generiranih "ni mogoče, se ne da, ne prenesem, nobody loves me..." sporočil.
:)

Simona pravi ...

Tjaša, zmenjeno, v naslednjem postu, itak sem zdaj napiflana :)

P.s. Kam si se skrila? pogrešam tvoje objave!

Jaka pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
PolonaP pravi ...

tole je pa en dober post.

...jaz še nisem prišla na Eifflu višje od restavracije in sama misel na previsne stene mi skrči želodec...

preden boš mastno računala bogatošom, ki se bojijo breskev, sprosti svoja altruistična nagnenja in še deli z nami

ana pravi ...

... no glej ... kolonija se sicer full bliža, ane ... in tm bo idealna prilka, da ti vse to znanje preliješ še name. :) Čeprou bom pozornost in koncentracijo (za učno snov - ker za kej drucga jo že mam) nucala že pred tem ...

Do tkrt pa očitno s Tjašo čakamo naslednji post. In pošiljamo pozitivne misli v Vesolje. ;)

Simona pravi ...

Anči veš, da! Mogoče kakšna delavnica na to temo, drugače pa ob kaki kavi al pa pivu :) Čeprav, upam da takrat ne bomo več rable, sej veš morje pa sonce pa si kot rožca!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails