28 maj, 2010

Ta moja ljuba disleksija


me jezi že skoraj celo življenje. Vsak, ki je prebral nekaj mojih postov se je že lahko nasmehnil ali zgražal ob nepravilno napisanih besedah, in to celo v času, ko črkovalniki popravijo skoraj vsako besedo, ki jo napišem.
Kroženje na nevrološki kliniki je spet poglobilo mojo strast, do razumevanja možganov in prvič sem si vzela malo več časa za razumevanje disleksije. Gre za motnjo oz. težave pri branju in pisanju, ki jih ima baje kar desetina sicer normalno inteligentnih ljudi.
Kako naj bi izgledala?
Posamezniki predvsem težje berejo in pišejo, pri tem zamenjujejo podobne črke ali zloge, njihov vrstni red, slabo izgovarjajo komplicirane besede, za omenjene aktivnosti porabijo več časa in truda.
Kaj naj bi se dogajalo?
Do sprememb naj bi prihajalo predvsem na področju magnocelularnega sistema možganov. Ta je odgovoren za to, da oči primerno sledijo premikajočim se dražljajem. Posamezniki z disleksijo naj bi imeli manj stabilen nadzor nad očesnimi gibi in neobičajne odzive na premkajoče dražljaje. Za češnjico na smetani omenjeni magnocelularni sistem pošilja signale še v male možgane, zato so za dodatek še nerodni in lahko slabše pišejo.
Sliši se znano :)
Kljub moji knjižnomoljni naravi me je glasno branje vedno spravljalo v hudo stisko. Zapletanje jezika in prstov na tipkovnici, polivanje, padanje predmetov iz rok. Danes se ponavadi temu poskušam smejati.
Vse ni namreč tako črno. Posamezniki z disleksijo so zaradi spečifične možganske strukture lahko boljši v nekaterih zaznavnih presojah (razločevanje obik in barv) ter bolj uspešni pri prepoznavanju oddaljenih asociacij in holističnem razmišljanju. Tu sem pa tudi kdaj zraven.

9 komentarjev:

Marko pravi ...

Oj, Simona ... kak si?
Zanimivo branje, kot vedno. Sam se bolj nagibam k eni alternativni teoriji disleksije (v skladu z mojimi jezikovnimi prizadevanji) :)

Simona pravi ...

hej marko živjo! Jz sem prav pomladno poletno razpoložene, spet malo bolj v možgane poglobljena.
Ja teorij disleksij je veliko, bi pa prav z veseljem slišala tvojo! Lahko povzameš?
Pozdravček!
p.s. boš kaj lj?

Saša pravi ...

tale post je pa brez napak! bravo! :)

Katarina pravi ...

Me veseli, da obstaja znanstvena razlaga za površno nerodnost. Če me še kdo obtoži česa takega, mu lahko v prihodnje razložim, da to sploh ni to, ampak DISKLEKSIJA!!!

hvala Simona!

Simona pravi ...

@saša, bravo jz !
@katka,hmmm, lahko ti najdem še kako razlago, ker glede na to kak hitro ti bereš ne verjamem, da si dislektična :)

lili pravi ...

meni se je nekako vedno zdelo, da smo vsi pomalem disleksični, jaz sem ziher vsaj malo, tudi številke zamenjujem in podobno.

Marko pravi ...

Oj ... žal še kar na Nizozemskem, ko bo pravo poletje spet kaj pridem. O teoriji raje v živo, sicer pa imam v mislih fonološko razlago. Vsaj en del disleksije je gotovo tak, sem prepričan ;)
Lepo bodi!

ana pravi ...

Uff ... mal pozno, pa useen, Simonca. :)
Roko na srce na podlagi postov nikol nisem opazla znakov disleksije pri tebi. Si pa podala zanimivo razlago. Očitno jih je res ogromno ... Kar samo pomeni, da me časa ogrrrroooommmmnnnnoooo dela z mojo diplomsko ... bo šla mal v to smer ...

Simona pravi ...

u super tema anči! velik sreče pri pisanju :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails