06 februar, 2008

Ortoreksija in bigoreksija

Včeraj sem izvedela, da obstajata dve novi vrsti motenj hranjenja, ki še sicer nista zajeti v uradne klasifikacije, se pa posamezniki že tudi pri nas zdravijo zanju.

Pri prvi gre za obsedenost z zdravo prehrano oz. t.i. ortoreksijo, ki se lahko začne zelo nedolžno in dobronamerno. Pogostejša je pri ženskah, za večino pa velja, da imajo posameznice realno podobo o svojem telesu (nimajo občutka, da so predebele) , vendar podobno osebnostno strukturo in kot pri drugih motnjah hranjenja. Na začetku lahko te osebe izgledajo zelo samozavestno (mi pa smo jim fovš ker se znajo tako dobro kontrolirati), vendar čez čas dekompenzirajo, kar se pokaže v ekstremni pazljivosti pri prehranjevanju, socialni izolaciji in motnjah čustvovanja. Za vsem skupaj navadno stoji povečana potreba po kontroli.

Za drugo, bigoreksijo (rečejo ji tudi obrnjena anoreksija) velja, da se pojavlja predvsem pri moških v srednji ali pozni adolescenci. Gre za obsedeno potrebo po mišičnem telesu, pri čemer imajo bolniki navadno tudi slabo samopodobo, moteno telesno shemo in povečano potrebo po nadzoru. Izraža se v pretirani telesni vadbi, zlorabi anabonih steroidov, socialni izolacji in motnji spolnih funkcij.

Hja, kdaj je že Buda rekel, da je edina prava pot srednja pot. Pa vendar, neravnovesje v nas, se bo slej ko prej izrazilo navzven, na takšen ali drugačen način.

Ni komentarjev:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails