16 marec, 2008

Kot vampirček in tavžentroža

Ko sem se pred kratkim čudila luni, je mojo pozornost pritegnil melatonin. Od takrat naprej informacije o tem hormonu, kar letijo v moja ušesa.

Melatonin nastaja v češariki (epifizi), v prebavnem traktu in baje celo v mrežnici ter lečah, vendar se sintetizira in deluje samo ponoči, torej večja je tema, bolj se dela in več ga je (kot bi bil vampirček). Ker je češarika fino skrita v naših možganih, informacije o temi in svetlobi krade iz možganskega debla, kamor pridejo po očesnem živcu. Znižuje telesno temperaturo, zato da organizem porabi manj energije in se celice lažje obnavljajo. Tako nadzoruje cirkarni (dnevno-nočni) telesni ritem, s tem pa tudi mnoge druge hormone (kortizol, testosteron, rasni hormon) in telesne funkcije. In kje vse ima prste zraven?

  • pomaga pri splošnemu boljšemu počutju (sem slišala govorice, o novih psihiatričnih zdravilih, ki temeljijo na spodbujanju sinete melantonina)
  • zmanjšuje spalne motnje in letalsko potovalno utrujenost
  • baje vpliva na presnovo hrane in je učinkovit pri zdravljenju debelosti
  • obvladuje libido in vpliva na sezono parjenja pri živalih
  • pri ženskah vpliva na menstrualni cikel, rodnost in rojstva (več rojstev v jutranjih urah)
  • je tudi eden najmočnejših antioksidantov in krepi imunski sistem
  • znižuje raven škodljivega LDL-holesterol
  • izboljšuje sposobnosti spomina
  • njegovo pomanjkanje je dejavnik tveganja za razvoj večih vrst raka (pri nočnih delavcih)
  • posamezniki z motnjami avtističnega spektra imajo nižje nivoje melantonina

Sliši se, da je hujši od tavžentrože, ko pa deluje na toliko procesov v našem telesu. Če pride do motenj v zvezi z melatoninom, nastane v nas prava zbrka. Potem dobijo smisel vsi reki in topli nasvetih naših babic, da je treba s kurami spat in da je treba rolete fajn dol potegnit.

3 komentarji:

andrejV pravi ...

Zanimivo.

Priznam, da me je poleg poučnosti posta najbolj pritegnil zadnji stavek. Od srca sem se nasmejal in se čudil tvoji domiselnosti za tvorjenje tako zanimivih stavkov...pa če prav je tematika dokaj resna ;)

kat. pravi ...

wau.
morda mi bo zdaj bolj jasno, zakaj se opazno boljše počutim, odkar hodim spat opazno prej...

Anonimni pravi ...

Evo, po treh dneh raportiram: zvečer pred spanjem zžvečim eno tableto, potem se mi malo vitla in spim zelo lepo, poleg vsega pa se zjutraj lepo zbudim. OK, zna bit naključje, tako da raziskava zagotovo še ni končana. Proti luni, pa se mi zdi, vsaj po tem kratkem času niti melatonin ne pomaga. Za PMS pa še ne vem: najbolj gotovo bom vedela naslednji teden, ko/če bom običajno preobčutljiva na zvoke iz okolice.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails