19 februar, 2009

Misli


Danes je bil en krasen dan. Sonce me je zaslepilo že na poti v službo, nazaj grede pa sem ujela še sončni zahod. Nič posebnega se ni zgodilo, nič posebnega nisem ne razmišljala ne dognala. Cel dan se je po meni potiho plazil optimizem, me spreletavalo veselje in mirna sem bila.

Potem je prišla tiha misel, da mogoče pa le ne bo vse kot bi si želela. Pa je še niti uspela nisem zaznati, ko se je na moje rame usedlo nekaj težkega in me stisnilo čez pljuča. Seveda ni kar tako prišlo in seveda se me ni polastil zlobni duh. Bila je misel in predstava, da ne bo kot bi moralo biti. Hitra, nepremišljna (mimogrede, kako hecno je večina mojih misli nepremišljena), neutemeljena, nesmiselna, očitno strašno tiha, a kot kaže močna v vsej svoji mogočnosti.

Skoraj bi sprožila rafal čustev, če jo ne bi ustavile druge misli zavestnega prigovarjanja in spominjanja, da bo in je vse kot mora biti. Torej super. Lahek roman, ki ga zadnje dni berem na trolah (pa se očitno premalo vozim, da bi ga že prebrala), z naslovom Kako sem postal neumen, je takoj postal bolj vmesen, s temko dojema inteligenco kot najgloblji izvor vse bolečine in tragedije tega sveta. Tudi vsi diagrami, na katere se opira vedenjsko kognitivna terapija (ki mi trenutno do izpita krajša sobotne urice), so kar naenkrat malo bolj smiselni.

Dobro se je torej pazit svojih misli, da mi spolzijo med prsti čudoviti večeri. Ker bi bilo škoda, zgubljati energijo ravno takrat, ko se lahko z njo napajam. Ne užiti vse radosti 27-te ponovitve Janove Dej povej, ki odmeva iz kuhinje in preiskuša potpežljivost vseh stanovalcev našega bloka, izpustit zabavo ob delanju uhanov za pusta in se čez nekaj minut ne prepustit mehkobi puhastega kovta.

6 komentarjev:

Jaka pravi ...

inteligenca?

Simona pravi ...

se, opravičujem! Je bila že pozna ura in čeprav se je taka napaka še teoretično nemogoča, mi je vendarle uspelo. Inteligentnost, inteligentnost seveda!

Jaka pravi ...

Dobesednega prevoda za inteligentnost v slovenščini nimamo, če pa rečemo intelektu razum (ratius), lahko rečemo inteligentnosti razumnost, inteligenci pa razumništvo. Inteligenca (razumništvo) je skupina ljudi, ki imajo skupno lastnost, to je razumnost. Intelekt je entiteta, katere lastnost je tudi inteligentnost. Inteligentnost je sposobnost, ena izmed lastnosti intelekta (druge lastnosti so na primer še avtorefleksivnost, samozavedanje in druge) (Svetina, 1994).

Simona pravi ...

Jaka, hvala za obogatitev mojega bloga z vsemi temi natančnimi razlagami. Še bolj zvesto kot prej jih bom nosila v svojem srcu!

Marko pravi ...

Kako si? Kako pust? :))
Hvala, da deliš svoje misli z nami.

(P.S. vmesno v zapisu bi moralo biti umestno)

Simona pravi ...

Hola Marko,
jz sem v glavnem super (razen neprespanosti :). Pust pa itak rules, zaenkrat update samo na FB, mogoče v prihodnjih dneh tudi tu.
p.s. Hvala. Mogoče bi res rabila lektorja za svoje objave (sploh take nočne). Pa bolš da ne veš kako dolgo sem iskala besedo, ki bi to umestnost oz. nekaj podobnega opisala :) Jej jej, a se to že leta poznajo? :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails