19 julij, 2008

Stara gora in se kup enega lepega kameja

Brrr.... Kaksnih pet stopinj vec pri pisanju tegale posta ne bi skodilo. Odkar se je v Punu skrilo sonce tud kokin caj ne pomaga vec, da bi se malo segrela. Sva pa zdrava in pripravljena na nova dozivetja, zato prav z nasmehom pisem tale post.
Da sem iskoristila Andrejevo okrevanje, sem sla v torek sama na izlet po arheoloskih znametostih Peruja in morm rec, da me je pestrost Inkovske kulture bolj presenetila, kot sem si prej mislila. Nenavadno, kako podobno je njihova filozofija podobna kaksni drugi (npr. krscanski ali vzhodnjaski). Ravno tako so na primer verjeli v tri svetove (kot prinas pekel, vice in nebesa), tri svte zivali (kondor, puma in kaca), potem v dva pola (kot jin jang) in velicino enega. Verjeli so v vec bogov med katerimi je bil glavni bog sonca (pomebni pa so se bog lune, gor).

Vso to misticno misljenje sem se bolj dojela, ko sem vceraj zjutraj po eni uri in pol sopihanja po stopnicah sredi dzungle le ugledala ta neskoncno opevani Machu Picchu (po domace stara gora). Razen objijajocega masovnega turizma, je to vec stoletij skrito mesto res obcudovanja vredno lepo ohranjeno, najbolj pa me je ganila lokacija. Bolj bogu za hrbtom res ne bi mogel bit! Ob pogledu na ostale gore, ki ga obkrozajo, mi je bilo takoj jasno, zakaj so se mogocne gore starim Inkom zdele kot bogovi in kako ni bilo tam za ziveti blez blagodejne topline sonca.

Tako tud jaz v nestrpnem caknju na nove jutranje zarke sonca nadaljujem svojo pot jutri na plavajoce otoke potem pa proti Boliviji. V tem cesu drzim pesti, da se umiri slovensko vreme in da vsi uzivate lepo poletje!

Besos!

7 komentarjev:

Katarina pravi ...

hola popotnica,
veš kaj sem sanjala, da smo mel mačupiču sred ljubljane za enim starim zidom in mi ni blo jasn, zakaj ti rineš v peru, da si ga pogledaš :)
aja,kako je pa kej peru (in bolivija,ko bos tam) v primerjavi z mehiko?
Ljubljana se je na srečo izognila neurjem,dons je spet po ljubljansko soparno-vroče.
lp,k.

Simona pravi ...

Hojla miska!
Ja v nekaterih pogledih je peru res podoben mehiki, na primer zmagajo ultra sladki jogurti in sladek kruh. Pa tud tale salsa s katere sem ravnokar prisla me je spomnila na sproscenost miganja mehicanov.
Kako gre kaj vam? Je Mihec ze kaj plaval?
Polube!

Marko pravi ...

Samo uživaj ;)

Rok pravi ...

!Hola!
Tudi nas zadnje case rahlo zebe in bi nam bolj ustrezalo vreme s kaksno °C več. Vceraj smo sli na Lj grad - Kino pod zvezdami in bi nam cist pasal, ce bi nas mal pokril z dekami. No, vsaj neurje nas ni pregnalo sredi filma.

Lepe pozdrave iz ohlajene Ljubljane.
P.S. Ze nestrpno pricakujemo nova javljanja ;)

Rok pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Anonimni pravi ...

Si že gledala Zeiotgeist film? Tam razlaga o tem ,da so vse vere izpeljane iz ene ideje, k isega se pred Egipčane.

Uživejta skrajno....

Simona pravi ...

Ja pogledala sem ga polovico, pol mi pa ni vec delal, skrajno zanimiva teorija!

Pa hvala!Itak da uzivava!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails