15 oktober, 2008

Ne obrni se stran


Blog Acion Day 2008 me je spomnil, da naj bi danes objavila blog o revščini. In čeprav že nekaj dni razmišljam o tem, mi nič pametnega ne pade na glavo. Seveda, ker sem preveč obremenjena s svojimi problemi in moje misli ne sežejo dlje od ljubljanske obvoznice.

Kaj potem sploh zgubljam besede? Zgubljam jih zato, ker sem zgrožena nad lastno egocentričnostjo. Jaz, jaz pa jaz. Ker se pri vsaki stvari vprašam, kaj imam jaz od tega? In če mi ne moreš nič ponuditi so tamle vrata. Kar ne morem verjeti, kdo sem v zadnjem času postala. Lahko zdaj iščem razloge v preobremenjenosti z delom in mirno naprej valim krivdo naokoli. Lahko tudi napišem post, kako grozen je ta svet. Kako grozni so ljudje, ker ne vidijo, kakšna krivica se godi otrokom, ženskam in drugim, ki ostajajo lačni hrane in znanja, oropani možnosti za lasten razvoj in občutek varnosti. Pa ne bo nič kaj bistveno drugače, če se bom jutri spet s hrbtom obrnila stran od vsega, kar ni v mojem interesu.


No če čisto nič drugega, naj vsaj pozdravim projekt Charity Water, saj bi se takšnih produktov razveselila tudi na naših policah. Z nakupom njihove plastenke vode za 20 $ lahko namreč pomagaš zagotoviti čisto vodo za 20 let nekomu, ki je sicer zanjo prikrajšan.


3 komentarji:

Anonimni pravi ...

No glede dobrodelnosti, sem slišala, da vse, kar mi doniramo za "uboge in revne" jim "dobrodelne ustanove" lepo prodajo za mastne denarce.
Je pa to izjava enga gospodiča, ki je šel v afriko prostovoljno pomagat in je ves zgrožen nad temi dejanji prišel nazaj. Vsem, ki so ga karkoli spraševali o tem kako je bilo, jim je dobrodelnost zelo odsvetoval. Se pravi,bolje podariti stvari ali denar direkno v roke tistemu,ki ga potrebuje. Tudi pri nas jih je pomoči potrebnih več kot dovolj.
Pa lep dan, Bojana

Simona pravi ...

Ja res je, veliko denarja gre v nič, za administracijo in šefom v žep, ampak povsod je tako - tud pri nas v zdravstvu, v naših nevladnih organizacijah, ne vem, če kje ni.
Strinjam se s tabo, da je fajn pomagat direkt človeku, samo dostikrat to ne spremeni zadeve toliko, kot jo lahko spremenijo projekti, ki temeljijo na razvoju - npr. ne dajo osebi mleka ampak kravo, ne denarja ampak službo....

Bojan pravi ...

Ena zgodbica:
je kolega ponesreč vrgu v zabojnik Humane še ključe od stanovanja ... potem iskal nekoga, ki bi mu ta zabojnik odprl ... pripelje se tip v ta hudem Audi-ju, ki je ravno na poti v Salzburg. Tam je sedež Humane in vsa nabrana roba potuje tja. Tja potem pridejo trgovci iz Afrike, ki kupijo bale tekstila na kilograme in to tako, da sploh ne vedo kakšne kvalitete blogo je notri. Kupijo poceni, potem pa to prodajajo na tržnicah po afriških mestih. Kaj pa z denarjem stori Humana, pa bi bilo verjetno tudi zanimivo izvedeti. Verjetno ga nekaj namenijo dobrodelnim organizacijam, nekaj se ga porabi za njihovo delovanje in nekaj ga verjetno tudi ponikne.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails